Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΝΙΚΙΤΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕ ΚΚΕ ΣΕΡΡΩ


Αφορμή του κειμένουσυμπαράστασης τα πρόσφατα επεισόδια στην Νεράιδα Παλαιοκάστρου
προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του έργου ΧΥΤΑ
Την συμπαράστασή της στους κατοίκους του Παλαιοκάστρου και Μελενικιτσίου εκφράζει ηΝομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕμεαφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην Νεράιδα Παλαιοκάστρου ενόψει των εργασιών κατασκευής ΧΥΤΑ .ΗΝομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕεξέδωσεδελτίο όπου αναφέρει τα εξής :
« Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην Νεράιδα Παλαιοκάστρου έχουμε να δηλώσουμε τα εξής :
Το γεγονός ,ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών ,χρειάσθηκε την προστασία όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και την συνδρομή των ΜΑΤ ,προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του έργου ΧΥΤΑ ,δεν μας προξένησε καμία έκπληξη . Ηκρατική βία και η καταστολή ,άλλωστε , είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βλέπει εχθρό το λαό όταν διαμαρτύρεται ή όταν αντιστέκεται ή όταν διεκδικεί .
Είναι γνωστό σε μας από καιρό , ότι όλη η διαδικασία ,που ακολούθησε για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη τοποθεσία ,ήταν μια μεγάλη και χονδροκομμένη απάτη .
Η χωροθέτηση αυτή ήταν στην πραγματικότητα καρπός υπόγειων πολιτικών διεργασιών και όχι επιστημονικής έρευνας ,η οποία άλλωστε αποδεδειγμένα ανατέθηκε σε μελετητές πολύ αργότερα ,μόνο και μόνο για τη δήθεν επιστημονική κάλυψη των προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων .
Έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό ,ότι δεν έγινε καμία απολύτως έρευνα σε όλο το νομό , όπως ορίζει ο νόμος ,για τον εντοπισμό της καταλληλότερης τοποθεσίας κατασκευής ΧΥΤΑ . «Εκπονήθηκε» με πολιτική εντολή μέσα σε ελάχιστο χρόνο μία μελέτη ,που αφορούσε συγκεκριμένη υποδεχθείσα από τους πολιτικούς περιοχή ,πέρα για πέρα διάτρητη ,με σωρεία παραλείψεων και διαστρεβλώσεων της πραγματικότητας .
Φυσικά είναι λοιπόν ,μετά από μια τέτοια διαδικασία η Διοίκηση να μην μπορεί να πείσει τους κατοίκους της περιοχής και να χρειάζεται την συνδρομή των ΜΑΤ για να επιβάλει με αυταρχικό τρόπο την υλοποίηση αυτής της επιλογής της .
Θεωρούμε ηθική απρέπεια ,να καλεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τους κατοίκους της περιοχής με το επιχείρημα του « δεν προφταίνουμε γιατί θα χαθούν τα λεφτά» ,να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα το κόστος της υλοποίησης μιας κακής ,όπως η ίδια αναγνωρίζει . Απόφασης Χωροθέτησης από την προηγούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ,σε βάρος της υγείας και της ποιότητας της ζωής τους εφ΄όρου ζωής.
Οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση απέναντι στο μέλλον των παιδιών τους , να αγωνισθούν και να μην καταστούν τα εξιλαστήρια θύματα της ανεπάρκειας και ανικανότητας αλλεπάλληλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων .
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ τους συμπαρίσταται και καταδικάζει την συγκεκριμένη τακτική επιβολής αυταρχικών λύσεων .
Καλεί την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , όπως ορίζει ο Νόμος ,με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια ,να ξεκινήσει από την αρχή την διαδικασία επιλογής ,όχι μόνο του χώρου δημιουργίας ΧΥΤΥ ,αλλά και των άλλων δραστηριοτήτων (Σταθμών Μεταφόρτωσης ,Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Μονάδας Μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας των Απορριμμάτων ) για μια πραγματικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ,προκειμένου έτσι να εξασφαλίσει και την περιβόητη κοινωνική συναίνεση».


http://www.e-simerini.com/e/modules.php?name=News&file=article&sid=5180




Ερώτηση Πολατίδη για το ΧΥΤΑ στο Παλαιόκαστρο

Ερώτηση Πολατίδη για το ΧΥΤΑ στο Παλαιόκαστρο




Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και Περιβάλλοντος κυρία Τ. Μπιρμπίλη, υπέβαλε  ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή «Ερείπια Νεράϊδας» του Νομού Σερρών.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με το «ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ “ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ” Ν. ΣΕΡΡΩΝ» του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (και με αξιολογητή τον διευθυντή του Εργαστηρίου καθηγητή, κ. Γεώργιο Δημόπουλο), που επισυνάπτεται, αμφισβητείται η εγκυρότητα των μελετών που επέλεξαν την περιοχή «Ερείπια Νεράϊδας» του Παλαιοκάστρου ως καταλληλότερη για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. του Νομού Σερρών.
Ἡ προαναφερθείσα μελέτη διεξήχθη από τον κ. Δημόπουλο μετά από αίτημα των συντονιστικών επιτροπών των κατοίκων των κοινοτήτων Παλαιοκάστρου και Μελενικιτσίου του Δήμου Σκοτούσης Σερρών οι οποίοι αντιδρούν έντονα και όχι, όπως αποδεικνύεται και από το πόρισμα, άδικα για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στήν περιοχής τους. Συμφώνως λοιπόν με τα κυριότερα αποτελέσματα της γνωμοδοτήσεως της:
• Οι προηγούμενες συγκριτικές αξιολογήσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών (ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.) για τους προτεινόμενους Χ.Υ.Τ.Α. αλλά και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την κατασκευή του στην θέση «ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ» δεν στηρίχθηκαν σε πραγματικά στοιχεία των χώρων που έχουν προκύψει από προαπαιτούμενες γεωλογικές, υδρολογικές, υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, αλλά αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις των αξιολογητών και βασίζονται σε καθαρά υποκειμενικά στοιχεία.

• Στην Μ.Π.Ε. δεν αξιολογούνται λεπτομερώς σημαντικά στοιχεία που προϋποθέτουν μακρόχρονη παρατήρηση, λεπτομερειακή μελέτη και επεξεργασία σε βάθος αρνητικών συνθηκών που μπορούν να λάβουν χώρα στις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α.

• Οι αξιολογητές της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. υπερεκτίμησαν για τήν περιοχή «Ερείπια Νεράϊδας» ορισμένα γεωλογικά και περιβαλλοντικά κριτήρια ἤ και αποσιώπησαν άλλα τα οποία αποκλείουν την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή. Ειδικότερα η παρουσία πλειάδος ενεργών ρηγμάτων και πολλαπλών τεκτονικών φάσεων που έχουν δράσει στην περιοχή κατά το παρελθόν απαγορεύουν την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. σ’ αυτόν τον χώρο.

• Ὁ υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ ψηλά στην περιοχή και τα πετρώματα που θα αποτελέσουν την βάση θεμελιώσεως του Χ.Υ.Τ.Α. παρουσιάζουν υψηλή υδροπερατότητα.

• Τέλος, σύμφωνα με την βαθμολογία που προτείνει το Εργαστήριο, η τοποθεσία «ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ» έρχεται τελευταία στην αξιολόγηση και κρίνεται ως η πλέον ακατάλληλη για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.
Κατόπιν όλων αυτών
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Είναι εις γνώσιν των Υπουργείων το ανωτέρω πόρισμα;
2. Εφ’ όσον αποδεικνύεται ότι οι μελέτες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συμπεριλαμβάνουν σημαντικές ανακρίβειες και αποσιώπηση παραγόντων που είναι απαγορευτικοί για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή, προτίθεται το Υπουργείο να συνεχίσει την κατασκευή ενός έργου που στηρίζεται σε αυτές;
3. Πώς απαντά το Υπουργείο στις αντιδράσεις των κατοίκων για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή τους με δεδομένη μάλιστα την ύπαρξη του πορίσματος που αμφισβητεί την ορθότητα των μελετών; 
 


http://www.infoserres.gr