Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Ερώτηση Πολατίδη για το ΧΥΤΑ στο Παλαιόκαστρο

Ερώτηση Πολατίδη για το ΧΥΤΑ στο Παλαιόκαστρο
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και Περιβάλλοντος κυρία Τ. Μπιρμπίλη, υπέβαλε  ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή «Ερείπια Νεράϊδας» του Νομού Σερρών.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με το «ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ “ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ” Ν. ΣΕΡΡΩΝ» του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (και με αξιολογητή τον διευθυντή του Εργαστηρίου καθηγητή, κ. Γεώργιο Δημόπουλο), που επισυνάπτεται, αμφισβητείται η εγκυρότητα των μελετών που επέλεξαν την περιοχή «Ερείπια Νεράϊδας» του Παλαιοκάστρου ως καταλληλότερη για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. του Νομού Σερρών.
Ἡ προαναφερθείσα μελέτη διεξήχθη από τον κ. Δημόπουλο μετά από αίτημα των συντονιστικών επιτροπών των κατοίκων των κοινοτήτων Παλαιοκάστρου και Μελενικιτσίου του Δήμου Σκοτούσης Σερρών οι οποίοι αντιδρούν έντονα και όχι, όπως αποδεικνύεται και από το πόρισμα, άδικα για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στήν περιοχής τους. Συμφώνως λοιπόν με τα κυριότερα αποτελέσματα της γνωμοδοτήσεως της:
• Οι προηγούμενες συγκριτικές αξιολογήσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών (ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.) για τους προτεινόμενους Χ.Υ.Τ.Α. αλλά και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την κατασκευή του στην θέση «ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ» δεν στηρίχθηκαν σε πραγματικά στοιχεία των χώρων που έχουν προκύψει από προαπαιτούμενες γεωλογικές, υδρολογικές, υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, αλλά αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις των αξιολογητών και βασίζονται σε καθαρά υποκειμενικά στοιχεία.

• Στην Μ.Π.Ε. δεν αξιολογούνται λεπτομερώς σημαντικά στοιχεία που προϋποθέτουν μακρόχρονη παρατήρηση, λεπτομερειακή μελέτη και επεξεργασία σε βάθος αρνητικών συνθηκών που μπορούν να λάβουν χώρα στις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α.

• Οι αξιολογητές της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. υπερεκτίμησαν για τήν περιοχή «Ερείπια Νεράϊδας» ορισμένα γεωλογικά και περιβαλλοντικά κριτήρια ἤ και αποσιώπησαν άλλα τα οποία αποκλείουν την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή. Ειδικότερα η παρουσία πλειάδος ενεργών ρηγμάτων και πολλαπλών τεκτονικών φάσεων που έχουν δράσει στην περιοχή κατά το παρελθόν απαγορεύουν την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. σ’ αυτόν τον χώρο.

• Ὁ υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ ψηλά στην περιοχή και τα πετρώματα που θα αποτελέσουν την βάση θεμελιώσεως του Χ.Υ.Τ.Α. παρουσιάζουν υψηλή υδροπερατότητα.

• Τέλος, σύμφωνα με την βαθμολογία που προτείνει το Εργαστήριο, η τοποθεσία «ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ» έρχεται τελευταία στην αξιολόγηση και κρίνεται ως η πλέον ακατάλληλη για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.
Κατόπιν όλων αυτών
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Είναι εις γνώσιν των Υπουργείων το ανωτέρω πόρισμα;
2. Εφ’ όσον αποδεικνύεται ότι οι μελέτες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συμπεριλαμβάνουν σημαντικές ανακρίβειες και αποσιώπηση παραγόντων που είναι απαγορευτικοί για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή, προτίθεται το Υπουργείο να συνεχίσει την κατασκευή ενός έργου που στηρίζεται σε αυτές;
3. Πώς απαντά το Υπουργείο στις αντιδράσεις των κατοίκων για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή τους με δεδομένη μάλιστα την ύπαρξη του πορίσματος που αμφισβητεί την ορθότητα των μελετών; 
 


http://www.infoserres.gr

1 σχόλιο:

 1. Αξιότιμε κ.Βουλευτή, Με αφορμή την κατάθεση της επερώτησής σας στη
  Βουλή των Ελλήνων, με θέμα τον Χ.Υ.Τ.Α Παλαιοκάστρου, νιώθουμε βαθιά την
  ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά για την αμέριστη
  υποστήριξή σας στον αγώνα μας.  Με Τιμή,
  Επιτροπή
  Νεολαίας Παλαιοκάστρου - Μελενικιτσίου
  καθώς και οι κάτοικοι αυτών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή