Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Σώστε τον Μελενικιτσιώτη – Μελενικιτσιώτη Σώστε τον Παλαιοκαστρινό – Παλαιοκαστρινό


Σώστε τον Μελενικιτσιώτη – Μελενικιτσιώτη
Σώστε τον Παλαιοκαστρινό – Παλαιοκαστρινό
Σας μεταφέρουμε εικόνες από το μέλλον. Δυστυχώς όχι από το μακρινό. Ο Μελενικιτσιώτης – Μελενικιτσιώτης δεν είναι είδος κορμοράνου. Ο Παλαιοκαστρινός – Παλαιοκαστρινός δεν είναι είδος θαλάσσιας χελώνας. Είναι κάτοικοι δυο χωριών του νομού Σερρών και μελλοντικό είδος υπό εξαφάνιση. Δυο χωριών, που ο Νομάρχης Σερρών κύριος Στέφανος Φωτι-ΑΔΗΣ, οι συνεργάτες του, αλλά και οι προκάτοχοι αυτών των θέσεων, αποφάσισαν να θυσιάσουν στο βωμό του πολιτικού και οικονομικού κόστους. Όλη η αλήθεια σε τέσσερα γράμματα: Χ.Υ.Τ.Α (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).
Η χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α Σερρών αφορά στην τοποθεσία «Ερείπια Νεραΐδας» Παλαιοκάστρου. Μιας τοποθεσίας που συμφώνα με το πόρισμα αξιολόγησης και γνωμοδότησης καταλληλότητας του καθηγητή Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ Γεωργίου Δημόπουλου, έχει κριθεί ακατάλληλη για πληθώρα λόγων, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα.
Παρόλα αυτά οι νομαρχιακοί φορείς υπέγραψαν μια διατρητή μελέτη που «εγγυάται» την καταλληλότητα της περιοχής για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.
Οι κινητοποιήσεις από την πλευρά των κατοίκων και η προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας ήταν αναμενόμενες. Το ΣτΕ απέρριψε τη μελέτη, για διαφόρους λόγους μεταξύ των οποίων και η έλλειψη συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης.
To ΣτΕ απέρριψε τη μελέτη για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και η έλλειψη συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε χρηματοδοτεί πλέον τους Χ.Υ.Τ.Α και τους θεωρεί παρωχημένη μέθοδο. Οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας όφειλαν λοιπόν να συμμορφωθούν με τις επιταγές της Ε.Ε και να αρχίσουν ξαφνικά να μιλούν για υπολείμματα και ολοκληρωμένη διαχείριση. Και ακολούθησε το θέατρο του παραλόγου. Η απόρριψη της μελέτης απο το ΣτΕ αποσιωπήθηκε και η Αντινομάρχης έργων κυρία Ιορδανά Σαββίδου, έσπευσε να συγχαρεί τους κατοίκους που με τις κινητοποιήσεις τους πέτυχαν επιτέλους την μελλοντική δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ.Η υποτίμηση της ανθρώπινης νοημοσύνης σε όλο της το μεγαλείο!!!
Το χρύσωμα του χαπιού φυσικά δεν μας άγγιξε. Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα γράμμα δεν επιφέρει αλλαγές στην ουσία του εγκλήματος που ενδέχεται να γίνει εις βάρος μας. Για ποια ολοκληρωμένη διαχείριση μιλάμε όταν είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το περιβαλλοντικό έγκλημα των Άνω Λιοσίων; Μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα δεν κατάφερε να υλοποιηθεί ολοκληρωμένη διαχείριση και η ακτίνα την μόλυνσης ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Τόσα ψέματα με τόση σοβαροφάνεια!
Πού είναι το διαλογητήριο κύριε νομάρχη; Πού είναι η ενημέρωση των κατοίκων για ανακύκλωση; Μήπως σας διαφεύγει το γεγονός ότι η ανακύκλωση αποτελεί βασικό πυλώνα της διαχείρισης απορριμμάτων;
Τις τελευταίες μέρες ο κύριος Καλαθάς( για τους μη γνωρίζοντες, νομαρχιακός σύμβουλος και τεος αντινομάρχης. Γνωστός πια και στα 2 χωριά για τις προεκλογικές του υποσχέσεις -Καλά...-Θα...σταματήσουμε το έργο στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Όνομα και πράγμα ο κύριος -Καλα...Θας) μίλησε σε τοπικό κανάλι για Χ.Υ.Τ. Τι απέγινε το τελευταίο γράμμα; Μήπως αναρωτιέται και αυτός ο ίδιος για το τι ακριβώς επρόκειτο να γίνει με το πενιχρό ποσό που αποσπάστηκε για ένα τόσο πολυδάπανο έργο; Μήπως ήρθε η ώρα να αφαιρεθεί και το Υ; Η λέξη υγειονομική φαντάζει οξύμωρη και προκλητική.
Αλλά το να προκαλούν είναι μάλλον συνυφασμένο με την ύπαρξη τους. Πώς αλλιώς να αιτιολογήσουμε τα συνεχή «πινγκ πονγκ» ευθυνών ή τις βαρύγδουπες δηλώσεις του κυρίου Φωτι-ΑΔΗ περί παγώματος του έργου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 2 Δεκεμβρίου, και την επόμενη μέρα να ανεβαίνουν στην περιοχή τοπογράφοι;
Και ο Δήμαρχός μας κύριος Λάζαρος Ευαγγελίδης απών σε όλα. Απών στις κινητοποιήσεις. Απών στα Μ.Μ.Ε . Απών σε προτάσεις. Απών σε στήριξη. Πως ακριβώς να ερμηνεύσουμε τη στάση του; Συνενοχή στο περιβαλλοντικό έγκλημα; Έλλειψη αγωνιστικότητας λόγω ηλικίας; Η ηλικία όμως δε θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα και σε εμφανίσεις σε γάμους και πανηγύρια; Eκεί γιατί δεν απουσιάζετε κύριε Ευαγγελίδη; O πολιτικός στίβος είναι μόνο για τα εύκολα; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί παρομοιάζεται με στίβο η πολιτική; Είχατε δηλώσει οτι θα προτάσσατε τα στήθη σας στον αγώνα. Από τον καναπέ σας; Aυτο δεν το είχατε διευκρινίσει κύριε Δήμαρχε!!!
Κλείνοντας, να μην παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τις αστυνομικές δυνάμεις για το συγκινητικό τους ενδιαφέρουν. Οι τηλεφωνικές κλήσεις που δεχόμασταν καθημερινά για να μας ενημερώσουν για τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων μας, ήταν αναρίθμητες. Μακάρι να επιδείκνυαν τον ίδιο ζήλο για εκφοβισμό και σε εκείνους που υπέγραψαν την διατρητή μελέτη.
Αλλά ως γνωστόν, στην Ελλάδα οι νόμοι, μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης. Τα «μεγάλα έντομα» τον διαπερνούν ενώ τα «μικρά» εγκλωβίζονται. Εμείς όμως, δε θα δεχτούμε ποτέ να μας συμπεριφερθούν σαν μικρά έντομα!!!
Με εκτίμηση
Νεολαία Μελενικιτσίου και Παλαιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου